Världens dyraste klockor

12 augusti, 2014 14:59

Att bära dyra klockor har länge varit en statussymbol och det finns modeller som kostar över 100 miljoner kronor. Det finns ett flertal lyxiga märken på marknaden idag och det kanske mest kända av alla är Rolex. Detta märke grundades 1905 av Hans Wilsdorf och Alex Davis i England, men var då en butik som främst fungerade som importör av schweiziska klockor. Varumärket Rolex registrerades först 1908, när Wilsdorf öppnade kontor i La Chaux-de-fonds i Schweiz. Anledningen till att han valde just namnet Rolex är oklart, men det sägs att det är helt påhittat. Wilsdorf ville ha ett namn som var enkelt att uttala på alla språk. En historia som inte har bekräftats av skaparen själv säger att namnet påminde om ljudet när ett armbandsur dras upp.

 

Rolexmodeller och förfalskningar
Rolex tillverkar en mängd olika modeller, varav de mest kända antagligen är Submarine, Datejust och Day-date. Eftersom de flesta Rolex-klockor är mycket dyra finns det gott om förfalskningar på marknaden. Som ett jippo samlar Rolex in kopior från hela världen en gång om året och kör sedan över dessa med en ångvält. En av de dyraste nya modellerna av Rolex-klockor är Royal Black, som är tillverkad av vitt guld. Denna modell kostar cirka 630 000 kronor.

 

Patek Philippe
Patek Philippe grundades i Geneve 1839 och är en av de mest berömda tillverkarna av klockor i världen. Även om märken som Rolex och Cartier kanske är mer kända för gemene man, är Patek Philippes produkter av många konnässörer ansedda som världens mest prestigefyllda. Företaget tillverkar cirka 50 000 klockor om året och tillverkar även komponenterna till dessa, något som är relativt ovanligt i branschen. Under 1800-talet tillverkade de flera klockor åt kända människor, bland annat det brittiska kungahuset. En av de mest kända modellerna som Patek Philippe har tillverkat gick under namnet ”The Supercomplication” och skapades särskilt för Henry Graves Jr. Denna klocka tillverkades 1933 och när Henry Graves Jr dog 1999 såldes den på auktion. Priset var elva miljoner dollar och klockan blev känd som världens dyraste någonsin. Sedan dess har denna summa dock passerats av andra klockor och vi kommer säkerligen få se nya rekord när det gäller auktioneringen av ur.

Världens dyraste klockor 1

Kommentarer stängda

pulse