Lyxig mat och dryck

1 december, 2015 09:23

Mat och dryck har varit en del av den högre societetens lyxvanor under en längre tid. Det har inneburit att vissa livsmedel har fått ett rykte om sig att vara lyxigare än andra. Medan vissa menar att mat och dryck som kostar tusenlappar är något överskattade sett till smaken menar andra att dessa delikatesser verkligheten tillhör livets goda. Hur det än är med den saken står det klart att många människor anser att mat och dryck är lyxigt i ordets rätta bemärkelse.

 

En maträtt som traditionellt har förknippats intimt med lyx är rysk kaviar. Det är också ett av världens dyraste livsmedel mätt i kilopris vilket gör att det ses som en extremt exklusiv delikatess. En anledning till att den ryska kaviaren har fått sitt namn från det stora landet i öster beror på att just Ryssland är en stor exportör av rätten. Däremot är de faktiskt inte världsledande sett till exportvolym. Istället är det Iran som säljer mest kaviar av alla länder i världen. Rysk kaviar tillverkas av fiskens rom och kan antingen ätas som den är eller tillsammans med tillbehör.

Salmon caviar. Red caviar and lemon

 

När det kommer till exklusiva drycker är det inte mycket som slår ett glas champagne i exklusivitet. Det brukar sägas att champagnen är finsmakarens dryck par préférence och de dyraste varianterna kan kosta hundratusentals kronor per flaska. Det är dock en lyx som är världens allra rikaste förunnat. För människor med en mer normal privatekonomi går det att lyxa till det med en god flaska champagne för några hundralappar. Champagne är ett mousserande vin från det berömda vinområdet i Frankrike varifrån drycken har tagit sitt namn.

 

Även rött vin är något som brukar betraktas som en lyxvara. Det gäller åtminstone årgångsvinerna som har lagrats under en längre period. Rött vin kommer nämligen i alla former och det finns såväl enkla lantviner för under 100 kr till gamla, dammiga vinbuteljer för astronomiska summor. Genom att rådfråga en sommelier kan du lära dig mer om vin och få ut maximalt av dina smaklökar.

Kommentarer stängda

pulse