Fabergeägg är det bästa inom juvelerarkonsten

20 november, 2016 16:15

När det gäller delikata smycken finns det en hovjuvelerare som får det att vattnas i munnen på de flesta. Vi talar om Fabergé. Denna ryska juvelfirma stod på sin höjdpunkt under tsarsätten Romanovs sista era, precis innan den ryska revolutionen satte stopp för tsarväldet. Det var även då hans mästerliga och numera legendariska ägg skapades. Fabergéäggen var en påskgåva från den ryske tsaren till hans hustru Maria Fjodorovna. Varje år till påsk fick Fabergé i uppdrag av tsaren att skapa ett nytt ägg. Det ena ägget blev mer fantastiskt än det andra. Äggen är idag heta samlarobjekt bland världens rika och kostar miljontals kronor.

Fabergéäggen splittras för vinden

När den ryska revolutionen inträffade försvann stora delar av den ryska tsarfamiljens smycken och juveler. Så även Fabergéäggen. Bilder med alla tsarfamiljens smycken upplagda på enorma bord knäpptes innan de försvann i intet. Ingen vet exakt vad som hände med juvelerna och äggen. Stalin sålde 14 av dem. 57 stycken ägg levererades till tsaren och 43 har hittats i olika delar av världen. Ryska miljonärer köper gärna tillbaka Fabergéäggen när de vid sällsynta tillfällen dyker upp till försäljning vid något av de exklusiva auktionshusen runt om i världen. befolkningen i Ryssland retar sig på elitens lyxliv eftersom det är enorma skillnader på samhällsklasserna än idag.

Fabergé och W.A. Bolin

För oss svenskar är det en intressant historia att Fabergé faktiskt har anknytning till Stockholm. I Stockholm finns världens äldsta juvelerarfamilj som fortfarande har en butik. Butiken heter W.A. Bolin och ligger på Östermalm. Fabergé och W.A Bolin tänkte gå samman men ryska revolutionen satte käppar i hjulen för de planerna. Båda juvelerarna var hovleverantörer till tsaren fast de konkurrerade inte. Fabergé hade fokus på delikata föremål och Bolin på utsökta smycken. Det var därför planerna att slå ihop de båda juvelverkstäderna fanns. Hade historien varit annorlunda kanske världens mest eftertraktade och kända ägg varit svenska. I dag finns det flesta av äggen på museer runt om i världen, och den största samlingen finns i Kreml.

Kommentarer stängda

pulse