Exklusiv champagne

12 augusti, 2014 14:57

Champagne har sedan länge varit en dryck som associerats med lyx och flärd. Detta började omkring 1600-talet när de ledande tillverkarna av champagne försökte marknadsföra drycken till Europas kungligheter. Drycken har alltid varit relativt dyr och även om marknadsföring är en del av anledningen till detta så är den också mer kostsam att tillverka i jämförelse med viner. Det är framförallt att champagne måste genomgå två separata jäsningsprocesser för att få sin smak och karaktär. Under den andra jäsningen får champagnen sina karakteristiska bubblor, alltså koldioxid.

 

Dyraste champagnerna i världen
För att en dryck ska kunna kallas champagne måste den vara producerad i det franska distriktet Champagne. Det finns dock vissa undantag till denna regel världen över, bland annat i USA. Där kan till exempel de som hade tillåtelse till att använda beteckningen champagne innan 2006 fortfarande använda den på etiketten. De måste dock tydligt skriva ut var produkten egentligen har tillverkats. Världens dyraste champagnemärken är bland annat Dom Perignon, Crystal och Pernod-Ricard. Det finns dock exempel på vissa specifika champagneflaskor som sålts för mycket pengar, framförallt på grund av att de är så gamla. Ett exempel på detta är 1907 Heidsieck som upptäcktes i ett skeppsvrak. Denna flaska kostade 275 000 dollar, alltså cirka 1,9 miljoner kronor. Andra exempel på dyra utgåvor är bland annat Dom Perignon White Gold Jeroboam som kostar cirka 275 000 kronor och Pernod-Ricard Perrier-Jouet som går på cirka 340 000 kronor.

 

Dyraste champagnen på Systembolaget
De champagner som nämndes ovan är mycket sällsynta och inget som man kan köpa i butik. Det finns dock mängder av exklusiva champagner på Systembolaget för den som vill unna sig lite lyx. De dyraste flaskorna brukar komma lagom till nyårshelgen och för ett par år sedan beställde Systembolaget in tre flaskor Billecart Salmon Nicolas Francois -61. Dessa kostade 32 900 kronor. Har man råd är det givetvis alltid festligt att fira en särskild händelse med en god flaska champagne. Över hela världen används denna dryck som en symbol för glamour, flärd och firande. Klassiska tillfällen att dricka champagne på är till exempel bröllop och födelsedagar, men många firar gärna med en flaska bubbel när man gjort en bra affär eller vill fira ett lyckat skönhetsingrepp så som näsplastik.

Exklusiv champagne 2

Kommentarer stängda

pulse