Auktionhus

14 december, 2014 00:23

Om du är intresserad av lyxiga rariteter ska du bege dig till ett auktionshus. Här samlas dyrgripar från hela världen för att auktioneras ut till människor med en större plånbok. Det handlar ofta om antikviteter som grävts fram ur gömmorna hos någon samlare, men det kan lika gärna vara nyare ting som anses ha ett särskilt stort värde. Priserna hos ett auktionshus kan variera stort. Vissa saker går på några tusenlappar medan andra kan hämta hem belopp av miljonstorlek. Allt beror på den gamla klassiska variabeln tillgång och efterfrågan. Om det finns ytterst få av antikviteten i fråga samtidigt som antalet köpstarka samlare är stort ökar sannolikheten för ett högt pris.

 

Om du vill gå på ett auktionshus har du gott om alternativ att välja på. I Sverige är Bukowskis troligen det mest kända. Det var en polsk handelsresande vid namn Henryk Bukowski som lade grunden till dagens stora auktionshus. Han ansåg att det behövdes en genomgående katalogisering av viktiga antikviteter, varför han startade upp sitt företag. I dag är det ett auktionshus som omsätter över hundra miljoner kronor varje år och lockar tusentals besökare till sina auktioner. Huvudkontoret finns i Stockholm, men det finns också mindre kontor i andra svenska städer som Göteborg och Malmö.Auktionhus 2

 

Om du kan tänka dig att titta utanför Sveriges gränser kan du hitta enastående auktioner. Ett av de äldsta auktionshusen som ännu opererar under samma namn i dag är Sotheby’s. De startade upp sin verksamhet 1744 när affärsmannen John Sotheby gav sitt namn till företaget. Då hade auktionsverket sin bas i London, men under årens lopp har huvudkontoret kommit att hamna i New York. Det spelar dock mindre roll för besökarna eftersom Sotheby’s har auktionshus i flera världsdelar. Förutom London och New York har man underdivisioner också i Moskva och Peking.

 

En konkurrent till Sotheby’s är Christie’s. De har nästan lika gamla anor och startades precis som Sotheby’s upp i mitten av 1700-talet. De har specialiserat sig på sällsynta antikviteter med koppling till kända människor, vilket har gjort att Christie’s sålt föremål för ofantliga summor. Ett exempel på det är en tavla av Claude Monet som såldes till en samlare 2008 för över 80 miljoner dollar. Klassiska auktionshus som Christie’s och Sotheby’s är ett bra ställe att gå till om du är ute efter sällsynta dyrgripar, men de är mindre effektiva för att köpa sexleksaker. Då är nätet ett bättre alternativ.

Kommentarer stängda

pulse